Libération in handen van schrijvers

De Franse krant Libération heeft vandaag zijn integrale editie uitbesteed aan een keurkorps van schrijvers. 54 Franse en internationale auteurs hebben alle artikels verzorgd, van het redactioneel en de politieke pagina's tot de cultuur- én de sportpagina's. Ze kregen van de Libération-redactie carte blanche en ook ideologisch waren er geen beperkingen. Op die manier is, aldus Libération, de "roman van één dag" ontstaan. Jean d'Ormesson schreef het editoriaal over Chirac en Sarkozy en Régis Jauffret schetst een portret van de derde man in de Franse presidentsverkiezingen, UDF-kandidaat François Bayrou. J.M. Coetzee opent de boekenbijlage met een lange beschouwing over de Hitler-roman The castle and the forest van Norman Mailer. Frédéric Beigbeder verslaat een proces over moderne slavernij in Bobigny. Aan het nummer is verder meegewerkt door onder meer Philippe Besson, François Bon, Geneviève Brisac, Slavoj Zizek, Christophe Honoré, Marie Desplechin en Marie Darrieussecq. De schrijverseditie verschijnt ter gelegenheid van het Parijse Salon du Livre. Libération, dat in 1973 mee door Jean-Paul Sartre werd opgericht, heeft een zware tijd achter de rug en balanceerde onlangs op de rand van het faillissement. Intussen is er, na forse besparingen, nieuw investeringskapitaal opgedoken. Onder andere zakenman Edouard de Rotschild én de eigenaars van de liberale Italiaanse krant La Repubblica, Canal+, een beursmagazine en een aantal commerciële mediagroepen leverden kapitaal (zie hier). Ook een aantal Franse personaliteiten, waaronder glamourfilosoof Bernard Henri-Lévy, sprongen in de bres. Het ligt nog steeds in de bedoeling dat het nieuwe Libération "la maison commune de la gauche" wordt én blijft.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening