'Tournament of Books' nadert ontknoping

Inspiratieloze literaire prijzendokters of literaire jury's die om een eliminatiemethode verlegen zitten moeten misschien eens gaan kijken bij het online magazine The Morning News. Daar voltrekt zich momenteel het vermakelijke maar tegelijk doodernstige Tournament of Books. Het boekentoernooi wil zowel een kanttekening maken bij het traditionele stramien van literair jureren als een waar pleidooi zijn voor transparantie bij het beoordelen van boeken. Volgens de principes van de rechtstreekse uitschakeling wegen een aantal critici, publicisten én verwoede Amerikaanse boekbloggers 16 veelbesproken boeken uit het voorbije literaire jaar tegenover elkaar af. Onder meer Against the Day van Thomas Pynchon, Arthur & George van Julian Barnes, The Lay of the Land van Richard Ford en The Road van Cormac McCarthy moeten elkaar in voorrondes, kwartfinales én halve finales bekampen, net als bij een wereldcup of basketbaltoernooi. De lezers kunnen op de site de oordeelsvorming van de juryleden openlijk volgen. De Championship Match van het door Powell's Books gesponsorde toernooi wordt verwacht op zondag 25 maart. Barnes sneuvelde al in de eerste ronde, Ford ging er in de tweede uit en Thomas Pynchon heeft voorlopig nog zijn hachje kunnen redden. Vorig jaar kwam Monica Ali als winnaar uit het Tournament of Books. Grappig zijn tenslotte ook de bio's van de juryleden, die hun (meestal onbestaande) links met de besproken auteurs toelichten. Brady Udall zegt: "If he has any connections to this year’s authors it would be news to him." Jennifer Francis Kane schrijft: "One afternoon a number of years ago she was in the London Library at the same time as Julian Barnes." Ongetwijfeld ook een geestige denkoefening voor onze AKO-, Libris- en Gouden Uil-juryleden?
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening