Nieuwe kans voor Borges' Bibliotheek van Babel

Voor de Argentijn Jorge Luis Borges was schrijven en spreken over andere boeken een wezenlijk onderdeel van zijn bestaan als schrijver en bibliofiel. Zijn voorkeuren waren verrassend en eclectisch. Hij sprak even begeesterend over het Gilgamesj-epos als over de geschiedenis van de zeeroverij. De legendarische Italiaanse uitgever Franco Maria Ricci kon Borges in 1972 strikken om dertig mijlpalen van de fantastische literatuur – genre dat hem na aan het hart lag – uit te kiezen en van een voorwoord te voorzien. De reeks werd De bibliotheek van Babel genoemd, naar het gelijknamige verhaal van Borges, waarin hij een oneindige bibliotheek verbeeldt. Er verschenen 29 door hemzelf gekozen en ingeleide boeken in het Italiaans. Het dertigste was een bundel verhalen van Borges zelf. Het project werd eind jaren 1970 zonder veel succes in Frankrijk opgestart, maar vorig jaar kreeg de Bibliotheek van Babel daar een nieuwe kans. In Duitsland komt uitgeverij Büchergilde dezer dagen met het ambitieuze project om de dertig boeken in het Duits uit te geven. De komende maand verschijnen de eerste zes titels, waaronder Vathek van William Beckford, en de Unliebsamen Geschichten (Histoires désobligeantes) van Léon Bloy. Later komen klassiekers van Kafka, Chesterton, London, Hawthorne, Stevenson en Kipling, namen waaruit duidelijk de anglofilie van Borges blijkt. Maar ook fascinerende en min of meer vergeten schrijvers als Pedro Antonio de Alarcón, Lord Dunsany, Leopoldo Lugones of Giovanni Pappini krijgen nu dankzij de Argentijn een nieuw leven. De boeken werden opnieuw vertaald en zijn uitgegeven met de oorspronkelijke inleiding van Borges plus een kleurrijke stofwikkel van kunstenaar Bernhard Jäger. Nog meer goed nieuws: voor wie vreest onder al dit boekengeweld te zullen bezwijken, heeft de uitgeverij meteen ook aantrekkelijke Borges-boekensteunen voorzien.
Tags: Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening