'Lelijke' Jane Austen bijgewerkt voor boekomslag

Een portret van de Engelse schrijfster Jane Austen mét een nachtmutsje is door uitgever Wordsworth Editions te lelijk bevonden voor gebruik op een boekomslag, zo meldt de BBC. De uitgeverij besliste dan maar om Jane Austen (1775-1817) duchtig te fotoshoppen. Het klassieke, authentieke portret van Cassandra Austen uit de National Portrait Gallery (zie hier) werd voor het boek bijgewerkt met een laagje make-up en hair extensions. Ook het weinig flatterende nachtmutsje van Austen moest eraan geloven. Volgens Helen Trayler van Wordsworth Editions was Austen "not much of a looker. [...] Ik weet wel dat je een boek niet mag beoordelen aan de hand van het omslag. Maar jammer genoeg doen mensen dat wel. Wanneer je er aantrekkelijker uitziet, val je ook meer op," zo argumenteert de uitgeverij. En trouwens: vrienden en familie hebben Austen als "very attractive" en "like a doll" omschreven, zo zet Wordsworth haar make-over kracht bij. Het opgepoetste omslag werd gemaakt voor de heruitgave van een Austen-levensbeschrijving door haar neef James Edward Austen-Leigh: A memoir of Jane Austen (1869). De Jane Austen Society maakt zich alvast niet erg dik om de plastische ingreep: "Dat gebeurt nu eenmaal wanneer je populair bent én als het Austens boeken naar een nieuw lezerspubliek brengt, vind ik het goed nieuws," zo zegt Patrick Stokes. Ook in de op til zijnde biopic Becoming Jane, waarin Anne Hathaway de hoofdrol speelt, wordt Austen voorgesteld als een pin-up, zo schrijft The Guardian. A propos: is de nieuwe Austen op het omslag niet sterk gemodelleerd naar Kate Winslet?
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening