Literatuurwetenschappers vergissen zich bij Gossaert-vondst

Literatuurwetenschappers Reinier Salverda en Jaap Harskamp kwamen onlangs in het nieuws met de vondst van twee onbekende dichtbundels van de dichter Geerten Gossaert (1884-1958). Nu blijkt dat ze zich deerlijk hebben vergist. Morgen geven ze opheldering over de zaak in het dagblad Trouw. Ze beweerden daar op 3 maart dat de bundels Langs den weg uit 1928 en Melati en rotan uit 1948 van de hand waren van Gossaert, die zich achter het pseudoniem J.F. Kunst schuilhield. Ze leidden dat af uit de duidelijke verwantschap van de poëzie met Gossaerts bundel Experimenten (1911). Toch zou de schielijk onbekend gebleven Kunst nu wel degelijk de échte auteur van de poëmen zijn. In hun eerste Trouw-artikel beweerden Harskamp en Salverda nog stellig: "Ten eerste bestaat de auteur J.F. Kunst niet. Bij het Letterkundig Museum in Den Haag is hij niet bekend." Aanvulling 24.3: ziehier het artikel met de nieuwe gegevens (J.F. Kunst is toch J.F. Kunst) uit Trouw [schilderij Geerten Gossaert door Sierk Schroeder]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening