Dispuut rond erven-Joyce bijgelegd

Een lang aanslepend conflict tussen Stephen Joyce, kleinzoon van James Joyce en behoeder van diens literaire erfenis, en Carol Loeb Shloss, professor Engels aan de Stanford University, is bijgelegd, zo melden BBC én CBC Canada. Shloss schreef in 2003 Lucia Joyce: To Dance in the Wake. Het boek handelt over de mentaal zieke dochter van James, Lucia Joyce, die volgens de Amerikaanse professor de belangrijkste inspiratiebron voor Finnegan’s Wake was. Stephen Joyce wilde passages uit het boek, waar hij nog tot 2011 de auteursrechten op bezit, laten schrappen. Shloss vond dat een aanval op haar academische integriteit en hield het been stijf. Nu is tussen beide partijen overeengekomen dat de hangende rechtszaken zullen worden geschrapt, en dat de passages in het boek alleen in de Amerikaanse versie zullen verschijnen. Stephen Joyce kwam al vaker in een kwaad daglicht als al te strenge bewaker van de Joyce-erfenis. Zo stond hij in 2004, bij de herdenking van 100 jaar Bloomsday, niet toe dat er door de organisatie Joyce-teksten werden gebruikt. En bij de verkoop van de Léon Papers (een kostbare verzameling werkboekjes, manuscripten en brieven) aan de Ierse National Library, deed hij ook moeilijk. Stephen Joyce bond pas in toen het manuscript van Ecce Pues, een gedicht dat James Joyce schreef bij de geboorte van zijn kleinzoon, uit de deal werd gehaald én aan hem overhandigd. Volgens sommigen heeft dit allemaal weinig met geld te maken, maar wil Stephen vooral de sentimentele herinneringen aan zijn grootvader en zijn tante bewaren. [foto Lucia Joyce - HC]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening