Makelaar in manuscripten

Dat ook schrijvers en hun erven proberen mee te genieten van de prijzenfolie op de culturele marktplaats, mag niet verwonderen. Manuscripten, eerste drukken, correspondentie, zetproeven met correcties, oerboeken, kattebelletjes of droedels allerhande worden door veilinghuizen en literaire makelaars aangeboden tegen soms schrikbarend hoge prijzen. Bij ons loopt het voorlopig niet zo’n vaart, ook al kregen recente aanbiedingen van Timmermans en Claus aandacht en werd natuurlijk het Gruuthuuse-manuscript voor ettelijke miljoenen verhandeld. In de Angelsaksische wereld heerst momenteel een ware hausse inzake de literaire erfenissen van twintigste-eeuwse schrijvers. The New York Times maakte een boeiend portret van Glenn Horowitz, een van de belangrijkste spelers in deze branche. Als tussenpersoon kon Horowitz de literaire archieven van bijvoorbeeld Don DeLillo, Norman Mailer, Bernard Malamud, Kurt Vonnegut, Nadine Gordimer en Joseph Heller aan diverse kapitaalkrachtige instituties, bibliotheken of universiteiten verpatsen. Helemaal befaamd werd hij met de verkoop van Nabokovs papieren aan de New York Public Library, een deal van één miljoen dollar. En wat te denken van het verhaal van een eerste druk van James Joyces Ulysses, die Horowitz al verschillende keren kon verkopen, terug opkopen en opnieuw doorsluizen, telkens met een aardige winst? In onze contreien zijn het vooral instanties als het Letterkundig Museum in Den Haag en het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen die literaire collecties proberen te verwerven, zij het met kleinere budgetten. [illustratie: nota's van Nabokov bij zijn vlindercollectie]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening