Shortlist Libris Literatuurprijs met vier outsiders

Vandaag zijn de zes laatste kandidaten voor de Libris Literatuurprijs bekend gemaakt. De jury speelde niet op zeker, maar trok resoluut de kaart van de verrassing. Tot ieders verbazing tuimelde Dimitri Verhulst, die met twee boeken op de longlist stond, van de shortlist. VRT-journalist en auteur Louis van Dievel haalde die wel met zijn in Nederland geheel onopgemerkte boek over de 'vampier van Muizen', De pruimelaarstraat (uitgeverij Houtekiet). De vijf andere kanshebbers op de prijs ter waarde van 50.000 euro zijn debutant Gerbrand Bakker (Boven is het stil, Cossee), Sana Valiulina (Didar & Faruk, Meulenhoff), L.H. Wiener (De verering van Quirina T., Contact), Tom Lanoye (Het derde huwelijk, Prometheus) én Arnon Grunberg (Tirza, Nijgh en Van Ditmar). Deze laatste twee boeken zijn ook nog in de running voor de Gouden Uil, die komende zaterdag wordt toegekend. Opvallende afwezigen op de lijst zijn Maarten 't Hart, Ilja Leonard Pfeijffer, Marcel Möring én Remco Campert. Opvallende aanwezige: L.H. Wiener, die zijn eerste shortlistnominatie opstrijkt. Ook opmerkelijk: geen enkele auteur van De Bezige Bij haalde de shortlist. De Libris Literatuurprijs wordt op 7 mei uitgereikt in Amsterdam. In de jury onder voorzitterschap van Cox Habbema bevinden zich auteur en voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging Erik Vlaminck, critici Hans Bouman en Alle Lansu én universitair docent Wilbert Smulders. Cox Habbema drukte haar "teleurstelling uit over het literaire niveau en het ‘doelgroepenproza’ van vele ingezonden titels, vooral van de vrouwelijke auteurs". Slechts vijfendertig titels van de honderdzestig lieten "zien dat literatuur meer kan zijn dan een spelletje, boeken waarin iets op het spel staat. Die soms een vinger aan de pols van de tijd hielden, of zout in de wonden strooiden, nu eens ontroerend dan weer hilarisch." Vorig jaar ging de onderscheiding naar K. Schippers met Waar was je nou? Zie ons eerder bericht over de longlist.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening