Opening van zaken rond Franse boekenverkoop?

In de Franse uitgeverswereld woedt sinds enige tijd een verhit debat over de "werkelijke" verkoopcijfers van boeken. Sommigen beweren dat Franse uitgevers hun cijfers systematisch oppoetsen om sneller in de bestsellerlijsten te belanden, wat vervolgens voor een sneeuwbaleffect zorgt. Het Franse weekblad L'Express heeft met Antoine Gallimard (directeur van Gallimard) en Bernard Fixot (van blockbusterlabel Editions X0 met o.m. Christian Jacq) twee tenoren van de Franse uitgeverswereld over de kwestie aan de tand gevoeld. Ze zijn allebei furieus dat ze hier en daar "als leugenaars" worden afgeschilderd. Antoine Gallimard heeft meteen opening van zaken gegeven en komt met de reële verkoopcijfers van zijn Goncourt-winnaar Jonathan Littell en Les bienveillantes. Volgens Gallimard zijn er sinds september 2006 liefst 700.000 exemplaren van het boek gedrukt. 5.000 ervan liggen nog op voorraad en zowat 15.000 exemplaren bevinden zich in de boekhandel. "Momenteel zijn er dus 680.000 van verkocht". Gallimard wijst erop dat de eerste oplage slechts 12.000 exemplaren omvatte. Hij stipt aan dat veel bestsellerlijsten (en zelfs het vakblad Livres-Hebdo) vertrekken van schattingen en extrapolaties, op basis van een beperkt aantal verkoopspunten. Fixot vindt eveneens dat de meeste bestsellerklassementen weinig precies zijn, omdat ze bijvoorbeeld de verkoop in supermarkten, via internet of in het buitenland niet mee in rekening brengen. Toch zijn de bestsellerlijsten invloedrijk. Gallimard: "De 100 eerste boeken uit de lijsten, vertegenwoordigen 30 % van de totale verkoop. Nogal wat boekhandelaren baseren zich trouwens op deze klassementen voor hun bestellingen, ze kunnen dus doorslaggevend zijn." Vanaf het moment dat een boek in Frankrijk 30.000 exemplaren verkoopt en in de bestsellerlijsten belandt, wordt het ook automatisch in supermarkten of hypermarchés aangeboden. Het duo-interview leert ons verder dat in Frankrijk slechts 3 % van de boekenverkoop via internet wordt gerealiseerd. Gallimard toont zich niet bevreesd door de opmars van de digitalisering: "Zolang de Franse scholieren op papier leren lezen, ben ik niet verontrust", besluit Gallimard en hij heeft goede hoop dat vooral zijn livre de poche alle stormen trotseert.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening