Schrijvers aan de slag met Max Elskamp-collectie

Het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) belicht vanaf 31 maart de volkskundige collectie van de Franstalige (Antwerpse) schrijver, dichter en grafisch kunstenaar Max Elskamp (1862-1931). In een tentoonstelling wordt Elskamp en zijn entourage in kaart gebracht: "hun drijfveren om te verzamelen, de drang naar exotisme, hun wereldbeeld, de omgang met erfgoed, de sociale klasse". Tijdens zwerftochten door Vlaamse dorpen en stadse volkswijken brachten Elskamp en zijn kompanen immers een aanzienlijke verzameling "volkskundige objecten" bijeen, die Elskamp in 1903 aan de stad Antwerpen schonk. De expo wil verder bouwen op Elskamps idee van "toegepaste volkskunde". Daarom wordt de verzameling geconfronteerd met hedendaagse auteurs en beeldende kunstenaars. Die lieten zich verleiden en inspireren door stukken uit het museum. Onder meer Stefan Brijs, Jo Govaerts, Koen Peeters, David van Reybrouck, Geertrui Daem en Kamiel Vanhole gingen met de Elskamp-collectie aan de slag. Het interessante volk. Van Max Elskamp tot Museum aan de Stroom: 100 jaar dagelijks leven verzameld is een concept van het Volkskundemuseum, dat binnenkort in het MAS wordt geïntegreerd, en loopt tot 31 augustus. [tekening Max Elskamp door Félix Vallotton]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening