Bill Clinton fêteert 80-jarige Gabriel Garcia Marquez

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag is de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur 1982 Gabriel Garcia Marquez maandag jl. luidkeels gefêteerd op een internationaal congres over de Spaanse taal in Cartagena (Colombia). Meer dan duizend mensen onthaalden hem op een staande ovatie tijdens een speciale huldiging, zo schrijft The Guardian. Op de plechtigheid waren, naast talloze Latijns-Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders en collega-schrijvers als Carlos Fuentes, onder meer ook de Amerikaanse ex-president Bill Clinton en de Spaanse koning Juan Carlos aanwezig. Clinton deed een opmerkelijk lovende uitspraak: "Ik ben ervan overtuigd dat hij de grootste romanschrijver uit eender welk taalgebied is, sinds de dood van William Faulkner." Clinton blikte terug op zijn kennismaking met Honderd jaar eenzaamheid én vertelde hoe hij het boek las tijdens zijn rechtenstudies én het zelfs tijdens de lessen niet kon wegleggen. Een zeer welgeluimde Marquez tracteerde het publiek vervolgens op spitante anecdoten over zijn schrijfopofferingen en de moeilijke ontstaansjaren van Honderd jaar eenzaamheid, dat intussen wereldwijd 50 miljoen lezers charmeerde. Toen Marquez in augustus 1967 de laatste hand legde aan het manuscript, bracht hij het pak samen met zijn vrouw Mercedes naar het postkantoor, om het naar zijn uitgever in Buenos Aires te sturen. Maar het stel was straatarm en bezat nog slechts 53 pesos. De integrale postzending kostte 82 pesos. Dus besloot Marquez enkel het eerste deel op te sturen. Achteraf bleek hij per vergissing het tweede deel te hebben verzonden. De uitgever was na lezing niettemin zo enthousiast dat hij Marquez geld zond, zodat hij het ontbrekende stuk kon bezorgen. Zie ook hier voor verdere reacties op Clintons uitzinnige lof voor Marquez.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening