Nog veel geld nodig voor poëzietuin Vasalis

In de Nederlandse gemeente Noorderveld zijn er vergevorderde plannen voor een poëzietuin ter ere van de dichteres M. Vasalis (1909-1998). Het zou gaan om "een interactief gedenkteken" van de hand van de Amsterdamse kunstenaar Erick de Lyon, wiens voorstel op twee andere ontwerpen de voorkeur genoot. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om "vijf meter lange stenen 'muziekbalken' waarop met beletterde stenen teksten kunnen worden gemaakt." De familie van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans is niet zo opgezet met het interactieve ontwerp, "omdat het steeds verandert." Het kunstwerk kost 70.000 euro, maar nu blijkt dat er nog 35.000 euro van doen is om het effectief te realiseren, zo meldde het Drenths weblog Woest en Ledig onlangs. Om het bedrag rond te krijgen zullen sponsors en de provincie Drenthe worden aangesproken. De streefdatum voor de realisatie is 2009, wanneer de 100ste geboortedag van de dichteres wordt herdacht. De tuin komt in een boomgaard bij Mensinge te Roden, de gemeente waar Vasalis tot haar dood in 1998 woonde. Eerdere pogingen om een poëzietuin te bouwen belandden in het vriesvak vanwege de hoge kosten. De poëzie van Vasalis blijft onverminderd populair. Cultuurwetenschapper Léon Hanssen publiceerde recent de Vasalis-studie Een misverstand om in te geloven, waarin hij onder meer nagaat hoe dat komt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening