Marquez, Vargas Llosa en Bolano "beste Spaanstalige schrijvers" van voorbije 25 jaar

Het Colombiaanse weekblad Semana heeft met vereende krachten een ranglijst opgesteld van de honderd beste Spaanstalige romans uit de voorbije vijfentwintig jaar. Daartoe werden schrijvers, journalisten én literaire critici aangesproken. Gabriel Garcia Marquez prijkt bovenaan met Liefde in tijden van cholera. Honderd jaar eenzaamheid, dat al in 1967 verscheen, viel bij de selectie vanaf 1982 uit de boot. Op nummer 91 en 93 staan nog twee romans van Marquez: Herinnering aan mijn droeve hoeren én De liefde en andere duivels.
Mario Vargas Llosa bekleedt de tweede plaats van de druk becommentarieerde top-100 met Het feest van de bok. Erg opvallend zijn de drie hoge vermeldingen voor de overleden Chileense auteur Roberto Bolano (1953-2003), die zelfs met twee boeken in de top-vijf staat: De woeste zoekers én 2666, een postuum gepubliceerde 1.119 pagina's tellende roman. De Santiago Times besteedt uitgebreide aandacht aan het feit. Ook de Spaanse auteur Javier Marias is met drie boeken in de top-honderd aanwezig, terwijl Enrique Vila-Matas met Bartleby en co als zevende wordt geplaatst. Carlos Ruiz Zafon belandde met zijn bibliothriller De schaduw van de wind pas op een 88-ste plaats. [foto: Roberto Bolano]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening