Erfgenaam dwarsboomt Montherlant-boek

In Frankrijk verhindert de geadopteerde zoon en erfgenaam van de Franse schrijver Henry de Montherlant (1895-1972) de publicatie van een Dictionnaire Montherlant. Het boek zou, aldus Le Figaro , op 22 maart bij editions Plon moeten verschenen zijn. Maar intussen zit het conflict tussen de uitgever en Jean-Claude Barat, die de exécuteur testamentaire is van Montherlant, muurvast. Het is volstrekt onduidelijk of het boek nog wel op korte termijn zal uitkomen. Het werk van Philippe Alméras, die eerder ook een Dictionnaire Céline bezorgde, is wél al gedrukt. Het bevat uiteraard talloze citaten van Montherlant én net die zijn de inzet van de polemiek. De wet verplicht Plon om voor het gebruik van citaten, tegen vergoeding de toestemming te vragen aan de uitgever van Montherlant, Gallimard. Die stond de publicatie toe, op voorwaarde dat de erfgenaam ermee akkoord ging. Barat weigert echter mordicus. Jean-Claude Simoën, uitgever bij Plon, is ziedend én radeloos: "Ik kan niet tolereren dat men een boek verbiedt. [..] Er is geen enkel opzet om financiële belangen te schaden. Maar literair werk mag ook niet zomaar in de handen van de erfgenamen blijven. Het behoort tot het cultureel patrimonium." Montherlant is in Frankrijk een klassiek schrijver (denk maar aan Les jeunes filles), die ook vanwege zijn misogynie en zijn passie voor stierengevecht en sport berucht is gebleven. In de reeks Privé-Domein verscheen ooit een scherpe selectie aforismen onder de titel Spelen met stof. Montherlant pleegde in 1972 zelfmoord, onder meer omdat hij zijn dreigende blindheid niet wilde meemaken. Toeval of niet, maar zopas publiceerde ook Le Nouvel Observateur een fascinerend dossier over La guerre des héritiers. Daarin stelt Didier Jacob pertinente vragen over de wijze waarop sommige erfgenamen omspringen met de culturele erfenis van hun 'voorvaderen'. Hij illustreert dit aan de hand van het bittere én aanslepende gevecht rond de papieren nalatenschap van de beroemde psychoanalist Jacques Lacan. [illustratie: Montherlant door Henri Matisse]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening