Fictie op een flinterdun servet

Dat sommige schrijvers op eender welk stuk papier aan hun oeuvre laboreren, is bekend. Denk maar aan het oerboek van Jeroen Brouwers, zoals hij het onlangs beschreef in In het midden van de reis door mijn leven: "oernotities op al die verschillendsoortige stukken papier waarop ik lukraak, volgens het principe van de écriture automatique, neersmeet wat en zoals het in me opkwam", wat leidde tot "honderden kladpapieren- en papiertjes, ten slotte vulden ze een grote kartonnen verpakkingsdoos uit de supermarkt." Ook tijdens het tafelen kunnen heel wat auteurs het kriebelen niet laten: op servetjes of op tafellakens sluimert wel eens de aanzet tot een roman of een meesterwerk. Het papiertje wordt opgeborgen in jaszak of in portefeuille en blijkt later dé vonk tot een verhaal. Met deze gedachte in het achterhoofd rijpte bij het Amerikaanse magazine Esquire het idee voor haar "Napkin Fiction Project." Aan 250 Amerikaanse schrijvers - zowel gerenommeerde namen als nog frisse debutanten - werd een keurig wit servetje bezorgd met de vraag om er een verhaal aan toe te vertrouwen. Een kleine honderd auteurs retourneerden het flinterdunne doekje (weliswaar mét Esquire-logo). Zelfs Jonathan Ames, Joey Goebel, Rick Moody, A.M. Homes en Nick Tosches gingen op de invitatie in. Het ongewone resultaat kan hier bekeken én gelezen worden. [afbeelding: het 'napkin'-verhaal van Jonathan Ames]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening