Samuel Beckett in Centre Pompidou

Op 14 maart opent in het Parijse Centre Pompidou een groots opgezette tentoonstelling rond het oeuvre van Samuel Beckett (1906-1989), de grote theaterpessimist én componist van de minimalistische absurditeit. Het evenement mag als een verre uitloper worden beschouwd van de herdenkingen rond de honderdste geboortedag van Beckett, die vorig jaar op allerlei fronten zijn beslag vond. Tentoonstellingscommissarissen Nathalie Léger en Marianne Alphant willen vooral aantonen dat zijn imago als "schrijver van de absurditeit" een beperking betekent. De klemtoon komt te liggen op een aantal minder bekende aspecten van leven en werk van de Nobelprijswinaar 1969. Terugkerende motieven zijn "het lichaam", "de stem", de tweetaligheid Frans/Engels, evenals Becketts impact op hedendaagse kunstenaars. Een aantal van zijn manuscripten worden geconfronteerd in settings met werk van bijvoorbeeld Bruce Nauman. Er is ook een installatie van Alain Fleischer, die een interpretatie van Becketts romanuniversum beoogt. Voorts is er op de expo veel aandacht voor zijn theater- , filmisch en audiovisueel werk met veel unieke projecties: in 1964 maakte Beckett zelfs een film met Buster Keaton. De blijkbaar erg uitgebreide tentoonstelling graaft ook diep in de autobiografie van de schrijver en genereert tal van doorwrochte publicaties. In eerste instantie is het uitkijken naar de tentoonstellingscatalogus Objet Beckett, waarin twee nooit eerder uitgegeven Beckett-teksten staan. Auteurs als Paul Auster, Pierre Michon, Jean-Philippe Toussaint en Enrique Vila-Matas eigenen zich een bepaald aspect van Becketts oeuvre toe. Er zijn ook omlijstende lezingen van Jean Echenoz en Jean-Philippe Toussaint aangekondigd. De tentoonstelling loopt tot 25 juni 2007. [schilderij Barrie Maguire]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening