De terugkeer van de Gouden Doerian

"De voor onze tijd meest ge-eigende daad van naastenliefde is het geen overbodige boeken het licht te doen zien", zo heeft de Spaanse doemfilosoof José Ortega y Gasset ooit gezegd. Dit motto prijkt nu boven de aankondiging van een nieuwe editie van de Gouden Doerian-prijs. De omstreden onderscheiding wil ook dit jaar "de slechtste literaire roman of verhalenbundel van het jaar" onder de aandacht brengen. "De prijs wordt één keer per jaar uitgereikt door een onafhankelijke jury bestaande uit hartstochtelijke, kritische lezers", die zichzelf "de strengste leesclub van Nederland" noemt: "In een land waar jaarlijks met veel publiciteit tientallen literaire prijzen worden uitgereikt en uitgevers tenminste drie keer per jaar een nieuw onsterfelijk meesterwerk aankondigen is dringend behoefte aan een prijs die het werkelijke literaire niveau peilt", zo luidt het nog. De huidige jury lijkt echter een vreemd allegaartje, met zelfs een "luisterboeken-inlezer" in de rangen. Opmerkelijk is dat er geen spoor meer is van Adriaan Jaeggi, die de vorige twee edities animeerde. Nominaties worden verwacht rond 7 maart, de bekendmaking van de winnaar is voorzien op 13 maart, bij de start van de Nederlandse boekenweek. De winnaar krijgt "een unieke plaquette" én een minimaal geldbedrag. Vorig jaar ging de Gouden Doerian naar Carla Boogaards en haar roman Roes. Bij de eerste editie in februari 2005 was er al meteen hommeles. De prijs - genaamd naar een stinkvrucht - werd niet eens uitgereikt omdat juryleden zoals Jeroen Vullings (Vrij Nederland) er voortijdig de brui aangaven. Sja. Misschien is het ook een daad van naastenliefde om géén overbodige prijzen in het leven te roepen?
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening