Franse schrijver Henri Troyat (95) gestorven

De in Frankrijk immens populaire schrijver Henri Troyat is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. De in Moskou geboren Troyat, wiens echte naam Lev Aslanovitch Tarassov was, week na de Russische revolutie van 1917 met zijn familie uit naar het buitenland. Na tussenstops in Turkije en Venetië kwam hij in 1920 in Parijs terecht. In 1938 ontving hij op amper 27-jarige leeftijd de Prix Goncourt voor zijn roman L'Araigne. Vanaf dat moment schreef hij met de "regelmaat van een metronoom". Hij noemde zichzelf "un malade d'écriture, absolument hors de la vie." Een roman én een biografie per jaar was het gemiddelde debiet. Troyat verwierf ook in het buitenland grote faam, maar dan vooral met zijn vlot weglezende biografieën van Russen als Tolstoj, Gorki, tsarina Catharina de Grote en tsaar Peter de Grote, waarbij hij het smeuïge detail niet schuwde. Hij publiceerde ook soepele en nog steeds veel geraadpleegde levensgeschiedenissen van Franse auteurs zoals Maupassant, Baudelaire, Flaubert, Zola en Verlaine. Zijn tientallen romans, die aan een verbazend tempo bleven verschijnen, sloegen vooral aan bij een burgerlijk lezerspubliek, dat tuk was op breedgeschouderde saga's. Hij bleef hardnekkig verknocht aan de traditie van het 19e-eeuwse realisme, wat hem bij de critici regelmatig op een standje kwam te staan. Zo schreef hij Tant que la terre durera (1947-1950) en Les semailles et les moissons (1953-1963). Henri Troyat werd in 1959 opgenomen in de Académie Française, waarvan hij al enige jaren het oudste lid was. Le Figaro, die het nieuws onthulde, bestempelt hem vandaag als "de favoriete schrijver van de Fransen." Zijn laatste boek La traque verscheen in februari 2006, samen met een biografie van Boris Pasternak. Hij laat een oeuvre na van meer dan 100 boeken. Troyat, de man met de grote brillenglazen, was zonder meer een kolos maar schreef wars van alle modetrends. Van de nouveau roman of de autofiction moest hij niets weten: "De auteur moet zich vooral wegcijferen achter zijn personages. Hij moet hen laten geboren worden en daarna onmiddellijk verdwijnen." De begrafenis van Troyat vindt vrijdagnamiddag plaats in de Russische orthodoxe kathedraal Saint-Alexandre Nevski. Uitgebreide portretten in Le Figaro, Le Monde en Libération.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening