W.H. Auden sovjetspion?

De Brits-Amerikaanse dichter W.H. Auden (1907-1973), door Joseph Brodsky als "the greatest mind of the twentieth century" omschreven, blijft volop in de belangstelling staan. Op 21 februari barstte de herdenking naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag los (zie hier), en nu berichten verschillende Britse media, waaronder de BBC en The Guardian, dat Auden werd gevolgd door de geheime dienst MI5. In 1951 zou Auden contact hebben gehad met sovjetspion Guy Burgess, enkele dagen voordat deze in Groot-Brittannië zou ontmaskerd worden en naar de USSR moest vluchten. Burgess, lid van de universitaire spionnenclub Cambridge Five, probeerde Auden enkele dagen voor zijn demasqué te contacteren. Voor her majesty’s secret service aanleiding genoeg om de dichter, overigens dan al een Amerikaanse staatsburger, uit te nodigen voor een gesprek. Auden ging er niet op in. De documenten over de zaak zijn recent vrijgegeven, en zeggen meer over de tijdgeest van de jaren 1950 dan over de sympathieën van Auden.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening