Grote Hermann Hesse-tentoonstelling in Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen loopt sinds een paar weken een monumentale tentoonstelling over het leven en werk van de Duitstalige Zwitserse schrijver Hermann Hesse (1877-1962), die met zijn Steppenwolf en Siddharta vooral door de hippiegeneratie op handen werd gedragen. Naast een aanzienlijk aantal foto's, originele brieven, gedichten en manuscripten zijn er in het Leopold Museum ook aquarellen van Hesse te bekijken. De populariteit van de anarchistische romanticus Hesse, die zich vaak laafde aan de natuur, is bij Duitse jongeren nog steeds groot. Zijn oeuvre is vertaald in 60 talen en maandelijks verkoopt uitgever Suhrkamp 30.000 exemplaren van zijn boeken, waaraan ook een mystieke en 'Indische' kant zit. Hesse noemde zijn leven zelf een "Bilderbuch", waarin hij behoedzaam bladerde. "Hesse is een hippie avant la lettre, een volbloed romanticus die de uitersten aan zinnelijk genot en geestelijk lijden onder woorden tracht te brengen", schreef Derk Salomons ooit in NRC-Handelsblad over Hesse. In 1946 ontving Hesse de Nobelprijs voor Literatuur. De tentoonstelling in Wenen loopt tot 3 juni.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening