Leesmarathon voor 80-jarige Marquez

In Madrid wordt vandaag met een zestien uur durende marathonlezing hulde gebracht aan de Colombiaanse schrijver Gabriel José Garcia Marquez. Het evenement in de Case de America vindt plaats ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Intellectuelen, kunstenaars en politici lezen om beurt een kwartier lang een passage voor uit zijn beroemde roman Honderd jaar eenzaamheid. De Spaanse vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega mocht de spits afbijten en las de eerste regels van de roman uit 1967 van de "meester van de Spaanse letteren". Kort daarvoor had ze twee kaarsen in de vorm van het jaar tachtig uitgeblazen. Deze waren aangebracht op een taart in boekvorm. Het is dit jaar overigens ook 25 jaar geleden dat de schrijver, die op 6 maart 1927 in Aracataca te Colombia werd geboren, de Nobelprijs Literatuur kreeg én precies 40 jaar na de verschijning van Honderd jaar eenzaamheid. De tragisch-exotische roman vertelt de geschiedenis van het dorp Macondo, waarvan de ingezetenen - met name de familie Buendía - hun oorspronkelijke familieband verliezen en tot "eenzaamheid" vervallen. Marquez' vaak tot het magisch-realisme gereduceerde werk is vertaald in 35 talen en verkocht intussen meer dan 30 miljoen exemplaren. Zijn laatste roman, Herinnering aan mijn droeve hoeren, verscheen in 2004. Ook Radio1 brengt deze namiddag een hommage aan Marquez.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening