Uitgever Joost Nijsen op nummer één in Nederlandse literaire pikorde

Naar jaarlijkse traditie heeft het weekblad HP/De Tijd in de aanloop naar de boekenweek opnieuw zijn Nederlandse literaire pikorde voorgesteld. De soms nogal kwaadsappige lijst bepaalt wie het voor het zeggen heeft in literair Nederland. Naar aanleiding van de rangorde werd gisterenavond in het Betty Asfaltcomplex te Amsterdam een "boekenborrel" georganiseerd, "waar vooral de tweede garnituur uit de Literaire Pikorde zijn gezicht liet zien", aldus Boekblad. Dit jaar werd Robbert Ammerlaan, de uitgever van de Bezige Bij, van de troon gestoten door de flamboyante Podium-uitgever Joost Nijsen, die onder meer de bestsellende Kluun en Ronald Giphart in zijn fonds heeft. Nijsen wordt door de vileine redacteuren van HP/De Tijd omschreven als de "pulpkoning die (...) domweg wint dankzij deel 1 & 2 van Kluuns oncologische snikkelproza. Ruim 800.000 liefhebbers maakten de gang naar de kassa, waarmee Podium met overmacht beslag legt op de eerste twee plekken van de bestsellerslijst van het afgelopen jaar.” Ammerlaan zakt naar de tweede plaats, op de derde plek staat Bert de Groot (algemeen directeur Noordse Dagblad Combinatie/Veen Bosch & Keuning). Die dankt zijn hoge positie nog altijd aan het feit “dat hij indertijd goudmijn De Da Vinci Code door de strot van onderknuppel Hanca Leppink wist te duwen”. Grote stijgers zijn dit jaar Chris Herschdorfer (directeur-uitgever Ambo/Anthos), die 26 plaatsen klimt én op de vierde plaats terechtkomt. Schrijver Joost Zwagerman komt opnieuw binnen op nummer tien. De dalers zijn o.a. Vic van de Reijt (uitgever Nijgh & Van Ditmar), Emile Brugman (uitgever Atlas) en Ilja Leonard Pfeijffer (dichtende poëziecriticus van NRC Handelsblad). In de lijst figureren ook heel wat Nederlandse critici: Elsbeth Etty (NRC - 7), Rob Schouten (dichter én criticus Trouw/VN - 7), Max Pam (HP/De Tijd) en Arjan Peters (de Volkskrant) nemen vrij hoge plaatsen in. NRC-Handelsblad vroeg aan samenstellers Kellerhuis en Zandbergen hoe ze deze jaarlijkse top-40 precies samenstellen: "Allereerst kijken we naar de verkoopresultaten." Maar omdat er ook niet-producenten op de lijst staan, wiens literaire invloed niet in cijfers is te meten, gebruiken de samenstellers daarnaast een veel vager middel: wat iemand doet is net zo belangrijk." Het Boekenweeknummer van HP/De Tijd mét de pikorde ligt op woensdag 7 maart in de winkel. Onlangs kwam het Vlaamse weekblad Knack naar aanleiding van de Antwerpse Boekenbeurs eveneens met een literaire powerlist.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening