Postmodern filosoof Jean Baudrillard (77) overleden

Gisteren is in Parijs op 77-jarige leeftijd de invloedrijke Franse filosoof en socioloog Jean Baudrillard overleden. Baudrillard, die al geruime tijd ziek was, toonde zich van erg veel markten thuis: hij verwierf faam als mediawetenschapper, cultuurcriticus, psycholoog en zelfs fotograaf. Zijn grootste stempel drukte hij echter als theoreticus van het postmodernisme en het poststructuralisme. Aanvankelijk geprofileerd als communist, werd hij na mei 1968 steeds kritischer ten aanzien van het marxisme. Baudrillard had veel kritiek op de mechanismen van de consumptiemaatschappij en ontwikkelde in die context zijn 'simulacrumtheorie'. Massaculturele producten zijn "schijnvertoningen van de echte werkelijkheid", waardoor de moderne mens zijn band met de realiteit is verloren. De werkelijkheid is vervangen door een fictieve wereld van reclame, design en massatoerisme. De realiteit kan niet langer los worden gezien van de manier waarop ze door film en televisie wordt opgedrongen. Vandaar dat volgens Baudrillard ook de moderne politiek niet meer functioneert, omdat schijn de werkelijkheid vervangt. Het denken van Baudrillard, nauw verwant aan het situationisme van Guy Debord, werd steeds pessimistischer en zelfs nihilistischer, aldus Le Monde, waarin een uitgebreid portret staat. Tijdens de jaren zestig schreef Baudrillard voor Jean-Paul Sartres tijdschrift Les Temps Modernes. Hij bleef ook bekend voor zijn Brecht-vertalingen. Baudrillard heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam, waaronder het in het Nederlands verschenen De fatale strategie├źn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening