Amerikaanse bibliotheken met sluiting bedreigd

In de Amerikaanse staat Oregon worden vijftien goed draaiende bibliotheken met sluiting bedreigd nadat de federale regering in Washington D.C. besliste de prioriteiten elders te leggen, zo bericht de San Francisco Chronicle. De bibliotheken kregen het afgelopen jaar 7 miljoen dollar minder, zowat 80 procent van het werkingsbudget. Daarmee zijn honderd banen bedreigd en zullen vele duizenden lezers de gratis toegang tot boeken afgesneden zien. Ironisch is dat enkele van de nooddruftige bibliotheken splinternieuw gebouwd zijn en uitgerust met een state of the art kinderopvang, leeszalen, multimedia computers en wat een bibliotheekbezoeker ook maar nodig kan hebben. De zaak heeft gaat terug op een oude deal tussen de staat Oregon en president Theodore Roosevelt. In ruil voor grond voor een spoorlijn zou de federale regering fondsen storten aan de staat Oregon, op voorwaarde dat de houtindustrie bleef draaien. Dat is nu niet meer het geval, waardoor die fondsen wegvielen en dus de bibs in de brokken delen. De bibliothecarissen voeren ondertussen campagne om hun boekentempels alsnog open te houden, maar daarvoor moet een nieuwe belasting worden ingevoerd. Benieuwd of dat zal lukken.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening