Commotie rond verkoop villa Maupassant

In het Normandische kuststadje Etretat is grote deining ontstaan over de verkoop van de vroegere villa van de Franse schrijver Guy de Maupassant (1850-1893). De huidige eigenaar, een dame van 80 jaar, woont momenteel in Parijs en ziet zich niet langer opgewassen tegen het beheer van het huis. Ze heeft het pand via een immobiliƫnkantoor in Etretat te koop aangeboden. De villa La Guillette heeft een oppervlakte van 250 vierkante meter en is omzoomd met een park van 4.800 vierkante meter. De vraagprijs is 1.148.000 euro. Een aantal organisaties beijveren zich er nu voor dat de villa in handen komt van de Franse overheid of de gemeente, die er dan een Maupassant-museum zou kunnen van maken. Jean-Pierre Thomas van l'atelier patrimoine de L'Arche verwijst naar het voorbeeld van Victor Hugo, die in Villequier, aan de oevers van de Seine, een klein museum kreeg. Thomas zegt dat de stad Etretat de villa niet op zijn eentje kan aankopen en beroep zou moeten doen op fondsen van het departement van de Haute-Seine en de regio Haute-Normandie. Guy de Maupassant bracht een gedeelte van zijn jeugd door in Etretat. De villa La Guilette (die verwijst naar zijn voornaam) liet hij in 1882 bouwen met de auteursrechten van het succesvolle La Maison Tellier. Maupassant, die onder meer ook in Antibes, Cannes en Parijs woonde, bracht vooral de zomers door in het huis, dat hij tot 1889 in bezit had. Hij schreef er onder meer Pierre et Jean, een deel van de Horla Ʃn zette er ook zijn befaamde roman Bel-Ami in de steigers. Maupassant komt de laatste tijd weer groots in de belangstelling. Op de Franse televisiezender France 2 is dinsdagavond een prestigieuze televisieserie gestart met bewerkingen van verhalen en romans van Maupassant. Le Monde-blogger Pierre Assouline schreef bij die gelegenheid een mooie reflectie over de viriele pessimistische naturalist, die aan syfilis ten onder ging.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening