Reve wou samen met W.F. Hermans roman schrijven

Volgens niet eerder gepub-liceerde brieven in het eerste nummer van het herrezen tijdschrift Hollands Diep zou Gerard Reve plannen hebben gemaakt om samen met Willem Frederik Hermans een roman te schrijven. Willem Otterspeer, aanstaande biograaf van W.F. Hermans, noemt in NRC-Handelsblad de correspondentie "een vondst van grote literair-historische waarde".
De brieven dateren uit de jaren vijftig en de laatste uit de jaren tachtig. Otterspeer trof in Hermans’ nalatenschap 45 kaarten en brieven van en aan Reve aan. Daaruit blijkt dat de schrijvers "elkaar bewonderden en adviseerden". Reve stond Hermans bij tijdens de zoektocht naar een uitgever voor De tranen der acacia’s: „Veel goeds en ik hoop dat je de Tranen alsnog plaatsen kunt. Het is schofterig en goor dat de uitgaaf om commerciële redenen verhinderd wordt.” Reve stelde op een bepaald moment voor "om een roman te schrijven over een kinderloos echtpaar waarvan de man door geslachtsziekte onvruchtbaar is geworden." In 1955 fungeerde Reve trouwens als paranimf bij Hermans' promotie in Groningen. Later ging het fout. Hermans heeft vaak uitgehaald naar Reves werk. In 1977 luidde het: "Nederlandse schrijvers weten over het algemeen weinig. Van het Reve, die weet toch eigenlijk niets. Zijn boeken hebben geen materie, daarom worden ze op den duur zo vervelend." Over de 'relatie' Reve/Hermans verscheen in 1988 het boekje Reve/Hermans, een anecdote, met foto's van Cas Oorthuys (uitgeverij Ton Cremers). Daarin staan zelfs beelden van Reve en Hermans die samen heksentoeren op een Amsterdams dak uithalen. [foto Cas Oorthuys uit geciteerde boek]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening