VFL organiseert boekenparlement

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) werkt aan een 10-puntenprogramma voor een boekenbeleid in Vlaanderen. Daarom brengt het op 29 maart partners en organisaties uit het brede Vlaamse letterenveld samen op een ‘Fond voor het Fonds’. Dit is een soort parlementaire zitting, waarna het tienpuntenprogramma rond 23 april (Dag van het Boek) aan de beleidsmakers wordt voorgelegd. Vervolgens wordt er een structureel Boekenoverleg opgestart, dat de belangengroepen regelmatig bij elkaar brengt. De genodigden kregen tien thema’s voorgeschoteld en konden tot 10 maart ‘amendementen’ indienen. Op 29 maart wordt er over alle stellingen en amendementen gestemd, zodat er een prioriteitenprogramma komt. Op het programma staan onder meer het leenrecht, een uitgestelde vergoeding voor de auteur, modelcontracten, de nood aan beleidsondersteunend onderzoek en een langetermijnbeleid voor de literaire canon en het literair erfgoed, zo meldt het persbericht. Ook de vaste boekenprijs komt aan bod. Dit laatste thema is actueel nu de regering van de Franse Gemeenschap twee oude wetsvoorstellen voor een gereglementeerde boekenprijs in België steunt. Over de 'geschiedenis' van de strijd rond de vaste boekenprijs verscheen onlangs het boek van Tanguy Habrant, Le prix fixe du livre en Belgique. Histoire d'un combat (Les impressions nouvelles). Het boek kan hier gratis & integraal gedownload worden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening