Manuscript van Jeanette Winterson raakt zoek in Londense metro

Coup de théatre in de Lon-dense Tube woensdagavond: een argeloze passante vond er in metrostation Balham een achtergelaten manuscript van de gekende Britse feministische schrijfster Jeanette Winterson, zo meldt de BBC. Het ging om de 134-pagina's tellende tekst van The Stone Gods, een boek dat in september zou verschijnen. Volgens uitgeverij Penguin was het manuscript "per ongeluk" achtergelaten door iemand die voor de uitgeverij werkte. Simon Prosser van Penguin noemde het incident "terribly infortunate." "Wanneer iemand op metro of bus aan het lezen is zoals zo vaak gebeurt, dan is het immers wel mogelijk dat je iets laat liggen", luidt het met enig gevoel voor understatement. Nadat de medewerker van de uitgeverij ontdekte dat ze het Winterson-manuscript kwijt was, is ze nog naar het station teruggekeerd. Ze contacteerde de schoonmaaklui, maar het manuscript was al spoorloos. Opmerkelijk is dat de vinder Martha Oster niet onbekend was met het werk van Winterson én zelfs een fan kon genoemd worden. De 27-jarige lerares wist meteen welk vlees ze in de kuip had. Ze las op school Oranges Are Not The Only Fruit en had thuis ook Winterson-boeken op de planken staan. Ze herkende ook meteen de stijl van Winterson. Het is al vaker gebeurd dat een manuscript zoek raakt. Een paar weken voor de geplande verschijningsdatum van Michel Houellebecq's La possibilité d'une île vond een lid van de Académie Française toen de drukproeven op een bank in een park te Parijs. Maar dat is allemaal klein bier bij wat de Nederlandse overheid aan de hand heeft: daar is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ruim 2.800 kunstvoorwerpen kwijtgespeeld, zie dit VRT-nieuwsbericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening