Favoriet Grunberg wordt Mister Gouden Uil

De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg heeft zaterdagavond voor zijn roman Tirza voor de tweede maal De Gouden Uil Literatuurprijs gekregen. Met unanimiteit, zoals dat heet, koos de jury voor de volstrekt illusieloze en luid geprezen roman “waar mensen herkenbare wrakken worden en met elkaar ‘spelen’ tot ze kapot zijn.” Tot grote Vlaamse vreugde ontving Dimitri Verhulst de eervolle publieksprijs voor De helaasheid der dingen. De Nederlandse jeugschrijfster Marjolijn Hof lukte dan weer een dubbelslag: voor haar boek Een kleine kans streek ze zowel de Prijs van de Jonge Lezer als De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs op. Voor het tweede jaar mocht het Antwerpse Hiltonhotel als somptueuze decor fungeren voor de uitreikingsplechtigheid van de Gouden Uil, die zoals gebruikelijk rechtstreeks te volgen was op Canvas. De hele Vlaamse boeken-, media- en cultuurwereld tekende uiteraard present. Echte verrassingen bleven uit. Vijf jaar nadat Grunberg zijn eerste Gouden Uil ontving voor De mensheid zij geprezen. Lof der Zotheid 2001 én na Uil-nominaties in 1998, 2001, 2004 en 2005, bleek hij niet nodeloos naar Antwerpen te zijn afgezakt. Tirza is “Grote Literatuur”, besloot de jury unaniem, waarna de iele Grunberg – schijnbaar onbewogen – in een grijs pak het podium opwapperde om het Ever Meulen-beeldje op te halen. Zijn dankwoord reserveerde hij voor een latere HUMO, maar in een opmerkelijke démarche gaat hij van de 25.000 euro prijzengeld 5.000 euro bestemmen voor een vertaling van een boek van de Amerikaanse advocaat Joseph Margulies over Guantanamo Bay, Guantanamo and the Abuse of Presidential Power. Geen van de andere vier genomineerden - Remco Campert met Het satijnen hart, Tom Lanoye met Het derde huwelijk, debutant Christiaan Weijts met Art.285b en al zeker niet Dimitri Verhulst - toonde zich uiteindelijk ontgoocheld over de jurykeuze. Verhulst was trouwens zeer in zijn nopjes met de publieksprijs. Zie ook het VRT-nieuws voor veel beeldmateriaal.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening