Nadine Gordimer krijgt Légion d'Honneur

De Zuid-Afrikaanse schrijfster en Nobelprijs-winnares literatuur Nadine Gordimer (°1923) heeft zaterdag jl. het prestigieuze Franse Légion d'Honneur gekregen. Dat gebeurde op een plechtigheid op de Franse ambassade te Pretoria, zo bericht AFP. "De Franse Republiek houdt eraan om eer te bewijzen aan wat ze voor alles als een groot schrijver beschouwt" en "een symbolische figuur in de strijd tegen apartheid", zo zei ambassadeur Denis Pietton. Hij voegde er ook aan toe dat haar oeuvre, hoe sterk ook geworteld in Zuid-Afrika, "een universele impact" heeft. De schrijfster heeft 15 romans en meer dan 200 verhalen op haar naam. Haar laatste roman Get a life dateert uit 2005. In oktober 2006 was Gordimer nog het slachtoffer van een overval in haar woning. In volle debat over de hoge criminaliteitscijfers bleef ze niettemin de kaart van de dialoog trekken en verwierp ze een repressieve aanpak. Gordimer kwam eind december 2006 ook in het nieuws met een bitter en aanslepend conflict met haar biograaf Ronald Suresh Roberts, zie hier. [illustratie Charlie Powell]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening