Briefwisseling Hemingway-Dietrich ontsloten

De briefwisseling tussen twee iconen van de twintigste eeuw is sinds kort verenigd in de John F. Kennedy Library. Ernest Hemingway (1899-1961) en Marlene Dietrich (1901-1992) leerden elkaar op een transatlantische overvaart in 1934 kennen. Het was het begin van een opmerkelijke vriendschap, die ze met brieven, telegrammen en kerstkaarten onderhielden en die duurde tot aan de dood van de schrijver in 1961. De brieven uit de nalatenschap van Hemingway zaten al sinds 1968 in de John F. Kennedy Library. De archieven van Dietrich werden in de jaren 1990 aan de Duitse staat verkocht, met uitzondering van de documenten van Hemingway. Nu is het materiaal bij elkaar gebracht en kan de volledige correspondentie gevolgd worden. De Boston Globe geeft meer details, onder meer dat Hemingway haar ‘Kraut’ noemde, en Dietrich hem ‘Papa’. Een citaat van Hemingway uit een brief aan Kraut in 1950: “Toi and moi have lived through about as bad times as there ever were. I don’t mean just wars. Wars are Spinach cap. Life in general is the tough part.’’
Meer goed nieuws voor de Hemingway-fan is te rapen in Cuba. De Pittsburg Post Gazette meldt dat de armlastige regering Castro één miljoen dollar uittrok om de Finca Vigia te restaureren. Deze voormalige woning van Hemingway was in een eerder deplorabele staat, maar is nu voor een groot deel in zijn vroegere luister hersteld. Het huis, even buiten Havana, geeft onderdak aan het Hemingway Museum en is sinds februari 2007 heropend. De restauratie werd gesteund door Amerikaanse experts, meteen een van de weinige keren dat het decennialange embargo op Cubaans-Amerikaanse samenwerking werd doorbroken.
Tags: Amerikaanse literatuur, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening