Druksel-beurs houdt het voor bekeken

DRUKsel, de jaarlijkse beurs voor aparte boekenmakers, bibliofiel drukwerk en kleine uitgevers te Gent, stopt er na negen edities onverwachts mee. Gewoontegetrouw vond de beurs plaats eind april en ze was - onder impuls van vooral Johan Velter - uitgegroeid tot het Vlaamse trefpunt van drukkers en uitgevers in de marge. Ze vormde de tegenhanger van de Beurs van Kleine Uitgevers in het Amsterdamse Paradiso. Ook de DRUKsel-mappen - waarin elke deelnemende uitgever zijn watermerk achterliet en die ook als catalogus fungeerden - bleken een lovenswaardige traditie. Druksel ging telkens ook vergezeld van schrijverslezingen en thematentoonstellingen, waarbij het weerbarstigere boek voorrang kreeg. De beurs wilde uitdrukkelijk "een lacune" opvullen en vooral verse distributiemogelijkheden creƫren voor het marge- en kunstenaarsboek. DRUKsel kreeg af en toe het verwijt een te elitaire koers te varen, maar hun statement was klip en klaar: "inhoudelijk goed werk verdient een degelijke vormgeving. Een verrassende vormgeving voor een onbelangrijke tekst is verloren moeite." Problematischer was de regelmatige verhuizing van locatie. De laatste jaren had de beurs een onderkomen gekregen in de Leopoldskazerne, maar een ideale bibliofiele sfeer leek dat toch niet. Op de website wordt de stopzetting subtiel bekendgemaakt: "Na DRUKsel is er weer een lacune," klinkt het een beetje droef. DRUKsel blijft wel actief als bibliofiel uitgever en heeft nog werk van Leo Vroman, Jan Lauwereyns en C.C. Krijgelmans op stapel staan.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening