"Vloekende dichter" Egon Bondy overleden

In Bratislava is gisteren op 77-jarige leeftijd de Tsjechische cultfiguur en "vloekende dichter" Egon Bondy gestorven, zo meldt AFP. Bondy, pseudoniem van Zbynek Fiser, schreef een dertigtal dichtbundels, een twintigtal prozaboeken, liedjesteksten en talloze politiek-filosofische verhandelingen. Hij was een geliefde kroegkompaan van de legendarische schrijver Bohumil Hrabal, die hem vereeuwigde in De tedere barbaar. Bondy, ook berucht voor zijn krachttermen, was aanvankelijk zwaar beïnvloed door de surrealisten. Hij werkte als nachtwaker en bibliothecaris. Na zijn doctoraat werd hij arbeidsongeschikt verklaard. Dat belette hem niet om ongemeen actief te zijn in radicaal linkse oppositiekringen. Voor de val van het communisme in 1989 werd zijn werk bijna uitsluitend als samizdat verspreid. Bondy, die in zijn poëzie "het totale realisme" predikte, was lange tijd de duvel-doet-al van de Tsjechische underground én een intellectueel leidsman. De rockgroep Plastic People of the Universe heeft een gedeelte van Bondy's verzen op muziek gezet (Egon Bondy’s Happy Hearts Club Banned, 1978). De groepsleden belandden meermaals in de gevangenis, wat de aanleiding vormde tot de publicatie van het geruchtmakende Charta 77 van toneelschrijver-dissident én latere Tsjechische president Vaclav Havel. Bondy leefde sinds 1993 in Slowakije, ten teken van protest tegen de opdeling van Tsjechoslowakije. Hij doceerde er wijsbegeerte aan de universiteit van Bratislava. Zie NEDWEB voor een oeuvre-overzicht, een fragment uit een interview (1991) met Bondy staat hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening