Mexicaanse megabibliotheek kapseist

In Mexico is er grote consternatie ontstaan over de sluiting van de Biblioteca publica de Mexico. De megabibliotheek José Vasconcelos de Mexico was een van de culturele prestigeprojecten en speerpunten van de vorige regering Fox, maar de nieuwe minister van Cultuur Sergio Vela heeft nu noodgedwongen beslist dat het gebouw vanwege allerlei vocht- en logistieke problemen voor onbepaalde tijd dicht moet, zo meldt Le Monde. De obstakels zijn talrijk maar vooral het water bleek de grote boosdoener. Dat leidde tot roestende metaalstructuren, ondergelopen auditoria, aangetast parket en kapotte liften. Erg problematisch blijkt ook dat 200.000 van de 500.000 boekvolumes nog steeds niet in de catalogus zijn opgenomen. Het aanbod laat volgens waarnemers veel te wensen over: in de afdeling "adolescentenliteratuur" vond je wel de bestsellers van Paulo Coelho maar geen enkele roman van Charles Dickens.
De bibliotheek, die volgens ex-president Vicente Fox "een kathedraal van het lezen" moest worden, heeft meer dan 89 miljoen euro gekost. Volgens Proceso zijn de mankementen het gevolg van het feit dat de regering-Fox ten allen prijze de bibliotheek wilde inhuldigen tijdens de presidentiële campagne van 2006. Door de haast zijn niet te herstellen fouten gemaakt. De architect Alberto Kalach heeft tot zijn verdediging al aangevoerd dat hij destijds 3000 opmerkingen omtrent constructieproblemen aan de autoriteiten had doorgegeven. Fox stond niet bekend als een groot intellectueel en had voortdurend bonje met de Mexicaanse intelligentsia. "Jullie zijn gevormd door te lezen, ik door het kijken naar de wolken," zo voegde hij hen tijdens zijn campagne ooit toe.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening