Umberto Eco pleit voor Uffiziland

Volgens de Italiaanse schrijver en filosoof Umberto Eco kan de bouw van een archeologisch themapark de redding betekenen van het Italiaanse erfgoed, zo signaleert het VRT-nieuws. Dat zogenaamde 'Uffiziland' zou nabij Florence moeten komen en kan een dam betekenen tegen het massatoerisme, zo schrijft Eco in de International Herald Tribune. Dat themapark zou dan ook replica's tonen van kunstwerken uit het bekende Uffizimuseum. "Stuur de menigte die licht vertier zoekt naar Albanella (waar al een themapark wordt gebouwd) en laat Paestum (een authentiek Grieks tempelcomplex) over aan mensen die er verstand van hebben en die geen snoeppapiertjes laten rondslingeren." Het Italiaanse archeologische en culturele erfgoed heeft zwaar te lijden onder het grootscheepse toerisme. Daarbovenop zijn er bijkomende bedreigingen als vervuiling en onzorgvuldig onderhoud. Van Umberto Eco verschijnt binnenkort in vertaling De geschiedenis van de lelijkheid, begrijpelijke tegenhanger van zijn Geschiedenis van de schoonheid.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening