Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut overleden

Op 84-jarige leeftijd is gisteren de beroemde Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut (°1922) overleden aan de gevolgen van een hersenletsel, opgelopen bij een val een paar weken geleden. Dat schrijft The New York Times vandaag, die het nieuws vernam van zijn echtgenote Jill Krementz. Vonnegut, die romans, toneelstukken, essays en korte fictie schreef, is vooral befaamd gebleven voor Slaughterhouse Five waarin hij op een absurdistische, geheel onorthodoxe wijze zijn ervaringen tijdens het geallieerde bombardement op Dresden verwerkte. Vonnegut verbleef er als krijgsgevangene in een slachthuis en was een van de zeven Amerikanen die het bombardement overleefde, dixit De Volkskrant. "Het bombardement op Dresden was een kunstwerk.", zo schreef Vonnegut, "een toren van rook en vlammen om de woede en het hartverscheuren te herdenken van de zo velen die hun levens vernietigd zagen door de onbeschrijflijke hebzucht, ijdelheid en wreedheid van Duitsland." De roman werd onmiddellijk na verschijning in 1969 een fetisjboek voor de Amerikaanse oppositie tegen de Viëtnamoorlog en puilde tijdens de jaren zeventig uit de jaszak van elke zichzelf respecterende student. De schunnige taal en het geweld zorgden er ook voor dat het boek regelmatig werd geweerd uit scholen en bibliotheken. Vonneguts satirische romans staan bol van de zwarte humor en bevatten veel science fiction-elementen, waarbij hij een diepgaand pessimisme tentoonspreidde én een erg losse structuur en interpunctie hanteerde. Net als Mark Twain was humor zijn wapen om de menselijke existentie te tackelen, zegt de New York Times. Bekend gebleven zijn ook Cat’s Cradle, Breakfast of Champions en God Bless You, Mr. Rosewater. Vonnegut, die regelmatig kampte met diepe depressies, was een verklaard tegenstander van de regering Bush, waarover hij ook in felle columns schreef. The Guardian signaleert als een van zijn voornaamste thema's "the ongoing occupation with the mess humankind was making of the planet." Zijn laatste non-fictieboek A Man Without a Country uit 2005 werd onverwacht weer een bestseller en hij noemde het "a nice glass of champagne at the end of a life." In 1984 beging Vonnegut een mislukte zelfmoordpoging. Achteraf verklaarde hij dat hij het liefste wou sterven tijdens een vliegtuigcrash op de top van de Kilimanjaro. Zie ook De Morgen, NRC-Handelsblad en The Times.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening