Harry Mulisch in literaire "clash of the titans"

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch (°1927) blijft de laatste tijd internationaal hoge ogen gooien. Vandaag raakte bekend dat hij nu ook genomineerd is voor de Man Booker International Prize for Fiction. Dat is een tweejaarlijkse 'internationale' editie van de Booker Prize, die wordt toegekend aan een auteur wiens werk in het Engels is gepubliceerd of vertaald. De onderscheiding, die pas voor de tweede keer wordt uitgereikt, is eerder bedoeld als oeuvreprijs dan als beloning voor één specifiek boek. De shortlist telt 15 namen en het zijn allemaal schrijvers van hoge rang: Chinua Achebe, Margaret Atwood, John Banville, Michel Tournier, Peter Carey, Carlos Fuentes, Ian McEwan, Doris Lessing, Alice Munro, Michael Ondaatje, Amos Oz, Philip Roth, Salman Rushdie en Don De Lillo. The Guardian spreekt daarom al van een "clash of the titans" en een soort officieus "literair wereldkampioenschap", zoals Ernest Hemingway het zich ooit verbeeldde. The Guardian dicht Mulisch als outsider goede kansen toe en noemt hem "the lesser-known dark horse" op de lijst. Mulisch kreeg onlangs ook de Italiaanse Premio Nonino, de Prix Européen des jeunes lecteurs en won de verkiezing van Nederlands Beste Boek met De ontdekking van de hemel. De laureaat van de International Booker Prize krijgt 60.000 pond en wordt op 28 juni bekend gemaakt. In de driekoppige jury zetelen schrijvers Nadine Gordimer en Colm Toibin én de Amerikaanse academica Elaine Showalter. De eerste editie van de International Booker ging twee jaar geleden naar de Albanese schrijver Ismaïl Kadare. Meer details ook bij BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening