Revival van het Gentse symbolisme

In Gent krijgen de coryfeeën van het symbolisme vanaf 16 april een aangepast en zeer hedendaags eerbetoon. Het achtste Timefestival, als vanouds een forum voor spannende stedelijke projecten, gaat aan de hand van door Gent gevoede auteurs als Karel van de Woestijne, Georges Rodenbach, Charles van Lerberghe, Grégoire Le Roy en vooral Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck,"op zoek naar de mysterieuze identiteit van de stad." Het Timefestival is een tweejaarlijks Gents kunstenfestival en staat dit jaar onder het curatorschap van Koen van Synghel en Anne-Mie van Kerckhoven. Theater, literatuur, dans en tentoonstellingen laten een symbolistische wind door de straten waaien, waarbij bijvoorbeeld de theaterdecors van Anna Viebrock worden ingezet. Intrigerend is het project van fotograaf Nicolas Maeterlinck die op zoek gaat naar de geest van zijn overgrootoom Maurice en hem ook naar zijn Franse verblijfplaatsen is nagereisd (hier staat er een fraaie voorproef). De openingsavond op maandagavond 16 april heet Symbolisme voor beginners. Schrijver/historicus David Van Reybrouck praat er met Koen Broucke (beeldend kunstenaar), Harry Kümel (filmregisseur), Lieven Jonckheere (psychoanalyticus) en Gita Deneckere (historica) over de impact van het Gentse symbolisme. De dag erna staat ook Uitgelezen, het boekenprogramma van De Morgen en Vooruit in het teken van een "city trip," met "boeken die iets hebben met stedelijkheid, met de schoonheid en het verval, met de uiterlijke poeha en het verborgen verdriet ervan," waaronder Grote Europese Roman van Koen Peeters. Het Timefestival, dat tien dagen duurt, heeft als centraal ankerpunt de Gentse Vooruit, waar je ook tal van gratis concerten en multimediale evenementen krijgt geserveerd. Als extra is ook de bloemlezing Verrukte monden voor een peulschil verkrijgbaar, met gedichten van de Gentse symbolistische auteurs. Op 25 april is er ook een gelijknamig poëzieprogramma van het Poëziecentrum bij te wonen. Op de onvolprezen en gestaag groeiende site Literair Gent vind je veel achtergrondinfo over de weerklank van de Franstalige Gentse symbolisten, zie ook dit mini-dossier bij het Poëziecentrum. [foto: Maurice Maeterlinck]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening