Domineren mannelijke schrijvers de literaire pikorde?

Schrijven mannen dan toch betere boeken dan vrouwen? Deze nogal boude denkpiste zou je kunnen bewandelen na het bekijken van deze top-100 in de Britse krant The Daily Telegraph. Naar aanleiding van zijn 25-jarig bestaan vroeg de Britse boekhandelketen Waterstone's aan zijn 5.000 werknemers om hun favoriete boek uit de periode 1982-2007 te kiezen. De top-100 van boeken die daaruit voortkwam wordt in hoge mate gedomineerd door mannelijke schrijvers: op de lijst staan 66 mannen tegenover 27 vrouwen. De lijst bevat natuurlijk veel internationaal gekoesterde namen zoals David Mitchell, Umberto Eco, Haruki Murakami, Bill Bryson, Ian Mc Ewan, Dave Eggers en Nick Hornby maar ook blockbusters als Dan Brown, Jung Chang, Paulo Coelho en Patrick Suskind. Romans vertegenwoordigen het grootste aandeel. Wel is er geen spoor van Julian Barnes, V.S. Naipaul, Jonathan Franzen, Richard Powers of A.M. Homes, zoals hier wordt gesignaleerd. Een woordvoerder van Waterstone's vermoedt dat het mannelijke overwicht het gevolg kan zijn van de grote verschillen in leesgewoonten tussen vrouwen en mannen. Mannen kiezen immers meestal voor door mannen geschreven boeken, terwijl vrouwen zich weinig gelegen laten liggen aan de auteursnaam of het geslacht van de schrijver. "Vrouwen lezen meer dan mannen, onze gemiddelde klant is een vrouw tussen 35 en 55 en ze lezen zowel chick lit, misdaadliteratuur, biografieën als high-brow romans." Waterstone's ontkent intussen dat zijn boekhandels worden bemand door "male chauvinists." De winkelketen gaat nu verder op zoek naar een top-25. Maar wie munitie zoekt voor de these dat mannen tegenwoordig de literaire 'pikorde' beheersen, zou die eventueel kunnen vinden bij de shortlist van de International IMPAC Literary Award. Daar bevindt zich bij de laatste acht geen enkele vrouw. Ook bij de Nederlandse uitverkiezing van Het Beste Boek bleek op de shortlist van tien geen enkele vrouwelijke auteur meer te bespeuren, terwijl op de longlist het feminiene aandeel al eerder beperkt was. En tenslotte telde de shortlist van de Gouden Uil dit jaar ook geen enkele vrouwelijke auteur én prijkte er slechts eentje (Hella S. Haasse) op de longlist. [foto: Eve Arnold, Marilyn Monroe reading Ulysses, Long Island, New York, 1954]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening