Bernlef schrijft Boekenweekgeschenk over 'ouderdom'

Het thema van de volgende Nederlandse Boekenweek - die van 12 tot 22 maart 2008 doorgang vindt - wordt ouderdom, zo laat de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) weten. 'Van oude menschen.... De derde leeftijd en de letteren", zo luidt het volledige motto dat natuurlijk afgeleid is van de gelijknamige roman van Louis Couperus uit 1906. J. Bernlef is aangezocht om het boekenweekgeschenk te schrijven. De keuze van het thema wordt gemotiveerd door de actualiteit van het thema "vergrijzing en ouderendiscriminatie." Bovendien verschijnen er de laatste tijd al opvallend veel romans over het onderwerp: denk aan Remco Campert (Het satijnen hart), Philip Roth (Alleman) en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (Herinnering aan mijn droeve hoeren). PC Hooft- en AKO-prijswinnaar Bernlef (°1937) is bij het grote publiek vooral bekend voor Hersenschimmen (1984), zijn ook verfilmde roman over dementie. Hij blijft gestaag publiceren en schreef onlangs ook de kunstenaarsroman Op slot, waarin ouderdom en aftakeling een voorname plaats inneemt. Dit jaar was het boekenweekgeschenk van de hand van Geert Mak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening