Hanif Kureishi furieus over BBC-censuur

De schrijver Hanif Kureishi beschuldigt de Britse openbare omroep BBC van censuur, nadat ze een radiovoorlezing van een van zijn kortverhalen heeft verdaagd. In het verhaal Weddings and Beheadings, een van de vijf genomineerden voor de National Short Story Prize, gaat het over een cameraman die uiteindelijk executies van Westerse gijzelaars in Irak filmt en er op een luchthartige manier mee omgaat. Radio 4 wenste de voorlezing van het zwart-komische verhaal niet te laten doorgaan omdat de timing niet gepast zou zijn, zeker met het oog op de onbevestigde berichten over de dood van de gegijzelde BBC Gaza-correspondent Alan Johnston. Die zou zijn omgebracht door de Palestijnse jihad. Kureishi, auteur van onder meer Intimacy en My beautiful laundrette, reageerde furieus op de beslissing en omschreef ze als een staaltje van "stupid thinking" van de BBC-verantwoordelijken. "Volgens mij zou de journalist Johnston zelf tegen dergelijke censuur zijn," zo zei Kureishi aan The Guardian. Johnston is al meer dan een maand vermist. Kureishi denkt dat het beknotten van auteurs over dergelijke kwesties alleen maar averechts werkt: "Gegijzelde journalisten steunen we meer door de vrijheid van meningsuiting te laten primeren dan door zelfcensuur." De BBC voert aan dat ze de uitzending sowieso zou hebben verdaagd, los van het feit of Johnston al dan niet voor de BBC werkte of journalist was. De omroep verdedigt zich door te wijzen op de ongelukkige timing. "We hebben niet het gevoel dat dit het juiste moment is om dit uit te zenden." Kureishi neemt geen genoegen met de uitleg: "Het lijkt allemaal nogal arbitrair." Pikant is dat Radio 4 medesponsor is van de National Short Story Prize, in het kader waarvan de uitzending was gepland. Zie ook dit artikel uit The Times, waarin Kureishi de bui al voelde hangen én de versie van BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening