Nieuwe roman van Elfriede Jelinek enkel online

De cassante Oostenrijkse schrijfster en Nobelprijswinnares literatuur Elfriede Jelinek (°1946) heeft op haar website de twee eerste hoofdstukken van een nieuwe roman online gezet [onder Aktuelles]. Neid is de karakteristieke harde titel van de fragmenten, maar in een interview met de Frankfurter Allgemeine beweert ze dat het niet de bedoeling is dat de "privatroman" in druk verschijnt. "Het internet is een andere vorm van openbaarheid, omdat de openbaarheid er virtueel is. Wanneer iedereen in staat is het te lezen, is het evengoed mogelijk dat niemand de tekst leest. Ik schrijf de tekst, maar tegelijkertijd kan ik me er achter verschuilen en is hij zogezegd niet-geschreven." Daarom beschouwt ze de tekst als een uitgave in eigen beheer. De in totaal zowat negentig pagina's worden omlijst door fragmenten uit een schilderij van Hiëronymus Bosch, waarin de zeven hoofdzonden staan afgebeeld en door een schilderij van de "vier letzten Dinge," met de alziende ogen van God eromheen. Jelinek stelt heel uitdrukkelijk dat er niets uit de tekst mag geciteerd worden. In Neid zijn de alom bekende ingrediënten van Jelineks universum omnipresent, aldus de FAZ: "den Berg und die See, die größere und die kleinere Stadt, die alternde Frau und den ausbleibenden Fremdenverkehr, die ruinierte Natur und den erodierenden Dreck, die Toten und die Musik." Haar laatste prozawerk Gier dateert uit 2000. De laatste tijd schreef ze toneelstukken, waaronder Bambiland en Ulrike Maria Stuart. In het interview met de FAZ spreekt de mensenschuwe Jelinek ook over de vreemde varianten die haar angst voor de openbaarheid aanneemt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening