Pulitzer Prize voor Cormac McCarthy

In de Verenigde Staten zijn zopas de prestigieuze Pulitzer Prizes toegekend, zowat de belangrijkste Amerikaanse onderscheidingen voor onder meer journalistiek, muziek en literatuur. De 73-jarige kluizenaar-schrijver Cormac Mc Carthy ontvangt de fictie Pulitzer voor The Road. De prijs is 10.000 dollar waard. Het boek gaat over een vader en een zoon die door een post-apocalyptisch Amerika dwalen en met minimale middelen moeten zien te overleven. Volgens The New York Times is het boek ondanks alle ellende van "een bedwelmende en wilde schoonheid". Onlangs werd het diep pessimistische boek verrassend uitverkoren door Oprah Winfrey's Bookclub, wat leidde tot het eerste televisie-interview ooit met de notoire heremiet van El Paso, zie hier. De twee andere kanshebbers waren After This van Alice McDermott en The Echo Maker van Richard Powers. De Pulitzer Prize voor Po√ęzie ging naar Natasha Tretheway voor haar bundel Native Guard. Voorts werden talrijke prijzen voor journalistiek, biografie, drama en muziek uitgereikt. Vermeldenswaard is ook de non-fictie Pulitzer voor Lawrence Wright en zijn boek The Looming Tower: Al Qaeda- and the Road to 9/11. Ray Bradbury krijgt dan weer een special citation award voor zijn science fictionoeuvre. The Wall Street Journal viel in de prijzen voor een reeks artikelen over onethisch handelen bij Amerikaanse topmanagers. [foto: Cormac McCarthy, bron The McCarthy Home Page]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening