Shortlist Orange Prize zeer internationaal

In Londen is de shortlist voor de Orange Broadband Prize for fiction bekend gemaakt. Deze vooraanstaande literaire prijs is uitsluitend bestemd voor vrouwelijke fictie-auteurs uit het Engelse taalgebied en levert de laureaat 44.000 euro op. De selectie van zes bevat zowel schrijfsters uit Nigeria, China, India, Ierland, Groot-BrittaniĂ« als de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat onder de genomineerde auteurs zowel een Booker Prize, Whitbread, Pulitzer als Commonwealth Prize-winnaar schuilt. Booker Prize-winnares Kiran Desai maakt met The Inheritance of Loss een uitstekende kans op een dubbelslag. Ze zou in dat geval de eerste auteur zijn die in hetzelfde jaar zowel de Booker als de Orange Prize binnenrijft. De vijf andere genomineerden zijn Chimamanda Ngozi Adichie met Half of a Yellow Sun, Rachel Cusk met Arlington Park, Xiaolu Guo met A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers, debutante Jane Harris met The Observations en ouderdomsdeken Anne Tyler met Digging to America. Voor Chimamanda Ngozi Adichie en Anne Tyler (die in 1989 de Pulitzer Prize won) is het de tweede maal dat ze op de Orange- shortlist staan. Winnares van de Costa-award Stef Penney (The Tenderness of Wolves) viel uit de boot. Voorzitster van de jury Muriel Gray noemde de lijst "incredibly exciting". De winnaar wordt op 6 juni in de Royal Festival Hall gefĂȘteerd. Vorig jaar ging de Orange Prize naar Zadie Smith voor On Beauty. Alle details bij BBC News en The Guardian. Zie ook ons eerder bericht. [foto: Rachel Cusk]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening