Botten van barokschrijvers ontdekt

In de Grote Kerk van Den Haag zijn de vermoedelijke resten van de zeventiende-eeuwse dichter en uomo universale Constantijn Huygens (1596-1687) ontdekt, zo meldt onder meer De Morgen. De ontdekking is gedaan bij renovatiewerken aan de vloer van de kerk met de bewogen geschiedenis, die sinds enkele jaren geen religieuze functie meer heeft. Het was al langer bekend dat Constantijn Huygens in de Grote Kerk was begraven, net zoals zijn zoon, Christiaan Huygens, de wetenschapper en astronoom, maar de graven werden nooit in detail onderzocht. Constantijn Huygens geldt als een van de belangrijkse culturele en politieke figuren uit de Gouden Eeuw. En er werden deze week nog meer schrijversbeenderen teruggevonden. In het Spaanse plaatsje Villaneuva de los Infantes zijn de stoffelijke overschotten ontdekt van de belangrijkste Spaanse schrijver uit de Gouden Eeuw, Francisco de Quevedo (1580-1646). De krant El Mundo laat weten dat forensische wetenschappers van de Universiteit van Madrid na een onderzoek van een jaar tot de conclusie kwamen dat tien in een kloosterkerk opgegraven botten wel degelijk die van de schrijver zijn. Het bewijsmateriaal zit voornamelijk in een misvormd dijbeen, want het is bekend dat Quevedo jarenlang pijn leed aan zijn heup en dij. De resten zullen nu een nieuwe en waardige rustplaats krijgen. Maar de burgemeester van het 6000 zielen tellende dorpje hoopt toch ook dat ze goed vindbaar zullen zijn voor eventuele toeristen. [afbeelding Constantijn Huygens]
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening