Ook Brussel van David van Reybrouck 'gemapt'

Nadat het Louis Couperus Genootschap het Den Haag van Louis Couperus vanuit de lucht in kaart bracht en aldus een nieuwe vorm van virtueel literair wandelen introduceerde, heeft Dirk van Eylen, drijvende kracht achter het weblog van De Brakke Hond, hetzelfde gedaan met de roman Slagschaduw van David van Reybrouck. Hij is op zoek gegaan naar de talrijke Brusselse locaties die in het boek opduiken en heeft ze kundig 'gemapt' en een aan welgekozen fragmenten gelinkt, met behulp van Google Maps. Brussel is in Slagschaduw een atmosfeermaker en dempt het verdriet van het hoofdpersonage, de journalist Rik, die rouwt om zijn gestorven vriend-fotograaf én om een verloren liefde. Brussel is in het boek vaak regenachtig en schemerig, vol ijle plekken en personages die zich als schimmen door de stad bewegen, wat natuurlijk ook aan het Parijs van de Franse schrijver Patrick Modiano doet denken. Van Reybrouck heeft het onlangs in een interview voor De Morgen (7.3.07) met uw dienaar uitgebreid gehad over de invloed van Modiano op zijn roman: "Modiano is van groot belang geweest. Was ik geen schrijver geworden, dan had ik me als vertaler op het werk van Modiano toegelegd, al geloof ik niet dat je zijn boeken in een andere taal kunt lezen dan het Frans. Die desolate sfeer van verlaten appartementen, die matte geluiden van denderende treinen én de leegte van de stad: die vind je bij hem ook terug, nét als die zoektochten die door het toeval voortgestuwd worden en de stad die met levens experimenteert...."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening