Eigen website voor Privé-Domeinreeks

De vermaarde en vaak fel begeerde reeks Privé-Domein heeft sinds kort een eigen website. Ze is het werk van de verzamelaar G.J. Oud, die hiermee een lacune opvult. De overzichtelijk uitgebouwde site verstrekt informatie over de geschiedenis van de in 1966 door Martin Ros (en de kort nadien overleden Johan Veeninga) opgestarte reeks egodocumenten, die veel verzamelaars nog steeds in de hoogste staat van paraatheid brengt. De complete serie, die begon met Mary McCarthy en Herinneringen aan mijn roomse jeugd én intussen meer dan 262 titels omvat, is te bekijken via afbeeldingen, achterplatteksten, tekstfragmenten en recensies. Van de laatste 78 delen kun je zelfs een aantal pagina’s lezen. Er zijn ook ruim 130 boekrecensies uit De Volkskrant, NRC en Trouw op de site samengebracht. In interviews becommentariëren Martin Ros, oud-redacteur van de reeks, en Peter Claessens, de huidige redacteur, de ontwikkelingen die Privé-Domein heeft doorgemaakt. Ros onthult daarin dat het deel 214 van Frank Meyrink, Gottliebs dood, "verzonnen" is. "Door Martin Ros uitgevonden. Die man bestaat niet. Het is geschreven door een eenvoudige student uit Nijmegen. Met een versleten aktetas. Hij was helemaal stuk van Goethe, net als Büch." Claessens kondigt voor dit jaar nog delen aan met werk van de componist Prokofjev, een keuze uit het dagboek van de schilder Delacroix, brieven van de Franse wereldreiziger Victor Segalen uit China en de Kinderjaren van Graciliano Ramos. Antiquaren en particulieren kunnen op de website ook hun Privé-domein delen te koop aanbieden of een zoekadvertentie plaatsen. Curieus is dat de website ook advies geeft over de prijsstelling. "Ieder deel heeft namelijk een zeldzaamheidswaardering gekregen, en daaraan gekoppeld, een prijsindicatie", zo meldt de sitebeheerder. Uit een statistiek kan zelfs het publicatiedebiet doorheen de jaren worden afgeleid. Tegenwoordig verschijnen er meestal 4 delen per jaar. En ook verder heeft de site, die nog volop in uitbouw is, veel oog voor details, zelfs van olfactorische aard: "Wat ook is veranderd is de kenmerkende geur van Privé-Domein. De nieuwere delen hebben jammer genoeg een meer neutrale geur, hetgeen te maken heeft met het gebruik van een ander soort lijm." De website is opgezet in samenwerking (en sponsoring) met Privé-Domein-uitgever De Arbeiderspers maar opereert naar eigen zeggen zelfstandig. Toch kun je je via de site aanmelden op de Privé-Domein-nieuwsbrief van De Arbeiderspers, waarmee korting op nieuwe uitgaven kan verkregen worden én komt er binnenkort een gezamenlijke lancering van de site.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening