Frans-Marokkaanse schrijver Driss Chraïbi overleden

Zondagavond is in zijn Franse woonplaats in de Drôme op 81-jarige leeftijd de vooraanstaande Frans-Marokkaanse schrijver Driss Chraïbi overleden, zo maakte het persagentschap MAP bekend. Chraïbi, die lak had aan autoriteiten, geldt als een van de belangrijkste vernieuwers van de Marokkaanse literatuur. Vooral met zijn roman Le Passé simple (1954) veroorzaakte hij nogal wat commotie. Het boek, waarin een jongeman op gewelddadige manier afstand neemt van zijn vader, kwam hem op felle kritiek van de toenmalige Marokkaanse intelligentsia te staan, terwijl de Franse recensenten het met veel lof onthaalden. De traditionele Marokkaanse samenleving moest het in Le Passé simple zwaar ontgelden. Dat het boek met zijn gewaagde inhoud in volle onafhankelijkheidsstrijd verscheen, leverde Chraïbi ook het verwijt van "verrader" op. Later werd het enfant terrible Chraïbi - die zich zelden van de wijs liet brengen - minder scherp, maar hij behield wel zijn ironische toon. Hij verwerkte vaak de geschiedenis van Marokko in zijn romans. Chraïbi was van opleiding scheikundige en woonde vanaf 1945 in Frankrijk, waar hij later ook het beroep van ingenieur uitoefende. Dertig jaar lang was hij ook dramaturg-producer bij radio France Culture. "Le livre, c'est solitaire", zei hij wel eens, "La radio, on travaille en équipe". Voor zijn omvangrijke werk kreeg hij talloze vooraanstaande literaire prijzen, waaronder de Prix de l'amitié franco-arabe in 1981. Chraïbi heeft zich later ook toegelegd op het schrijven van detectiveromans, met in de hoofdrol een zekere Inspecteur Ali. In 2001 sloot hij zijn schrijfcarrière af met zijn autobiografie Le monde a côté.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening