Papierman(d) - aflevering 16

Een extra uitgebreide editie van deze rubriek, met disparate letterwaren & literair wetenswaardigs.

**Cees Nooteboom looft de Franse vertaling van In Europa van Geert Mak, zijn collega-auteur bij Atlas, in Le Monde des Livres. Het boek is onder de titel Voyage d'un européen à travers le XXe Siècle verschenen bij Gallimard. Geert Mak, l'odyssée d'un enfant du siècle staat hier.
**Afgelopen woensdag ging in de Brusselse veilingzaal PBA Auctions de verkoop van de Georges Simenon-collectie van Manguy door. De veiling bracht 121.000 euro op, zo laat De Morgen weten.
**Mario Vargas Llosa heeft de titel van zijn nieuwe roman bekendgemaakt, zo meldt de Spaanse krant El Mundo. Het boek zal ‘Las cartas de Doña Lucrecia’ (‘De brieven van Doña Lucrecia’) heten, en wordt de afsluiter van de trilogie waarvan de eerste twee delen, Lof van de stiefmoeder (1988) en Geheime notities van Don Rigoberto (1997), al jaren geleden verschenen.
**Jeanette Winterson weigert naar het Sydney Writers’ Festival te trekken om zo de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zo schimpt de Australische krant The Australian, zonder veel respect voor Wintersons ecologische geweten.
**Uitgeverij Querido en het dagblad Trouw organiseren een nieuwe masterclass prozaschrijven, en gaan daarmee op zoek naar nieuw literair talent... en een nieuwe bron van inkomsten.
**De roman A dying Animal van Philip Roth zal worden verfilmd met onder meer Penelope Cruz en Ben Kingsley. De productie gebeurt door hetzelfde team dat achter The Human Stain zat. Zie The Guardian en ons bericht van 8 maart.
**De Amerikaanse maar van oorsprong Nederlandse schrijver Hans Koning is op 85-jarige leeftijd gestorven. Een obit in the New York Times en in NRC-Handelsblad.
**De Gentse Boekentoren mag dan wel de grote verliezer van de VRT-Monumentenstrijd zijn geweest, het gebouw blijft intussen veel artistieke zielen inspireren. De Gents-Puertoricaanse zanger Gabriel Rios nam er de videoclips op voor zijn nieuwe album Angelhead, met onder meer dit werkstuk. En ook de internationaal gelauwerde kortfilm Tanghi Argentini werd grotendeels in het modernistische gebouw opgenomen.
**De Portugese schrijver António Lobo Antunes schrijft vanuit het ziekenhuis over de kanker die hem aan het bed gekluisterd houdt. Zie zijn getuigenis op het NRC-boekenblog.
**Peter Ackroyd, romanschrijver en biograaf van onder anderen Poe, Dickens en Shakespeare, heeft op de London Book Fair het plan bekendgemaakt om een zesdelige ‘Biografie van Engeland’ te gaan schrijven. Het project is ambitieus, maar staat nog maar in de kinderschoenen, zo weet The Times. Het eerste deel wordt pas verwacht in 2011.
**Lux XL, het kunstenprogramma op de Vlaamse zender Canvas van en met Luc Janssen, zoekt naar nieuw cultureel talent. Onder de vlag Labo de Lux vaart ook een scheepje ‘Poëzie en proza’. Men scherpe de pennen!
**Afgelopen donderdag heeft de Spaanse auteur Antonio Muñoz Molina in Brussel het Passa Porta Festival open verklaard. Zijn mooie, programmatorische en humanistische speech, doorstoken met wereldliteratuur, is integraal te lezen op de Ramblasblog van Klara. Literatuur geeft volgens Muñoz Molina ‘zin om te ontdekken wat we niet weten, op zoek te gaan naar verhalen en roddels over onbekenden, te luisteren naar al dan niet verzonnen verhalen die de reizigers die ons pad kruisen ons willen vertellen. Het is de mentaliteit van de reizigers uit de Duizend-en-een-nacht, van Chaucers pelgrims, van de leden van de onsterfelijke Pickwick Club, van de zeelui die elkaar ergens in een haven in de Oriënt of op een tweemaster op de Theems treffen om te luisteren naar de verhalen van Joseph Conrads Marlow’.
**Zondag 22 april wemelt het in Brussel op talloze plekken van de internationale literatuur met het Groot Beschrijf, onderdeel van het Passa Porta-festival, met onder meer Pierre Michon, Frank Westerman, Adriaan van Dis, A.F.Th. van der Heijden, Raoul Schrott...enz.
**Op een persconferentie is het programma van het Elsschot-weekend op 19 en 20 mei 2007 nog eens voorgesteld, met een 600 meter lange banner (waarop de integrale tekst van Het Dwaallicht) als lokker. De website Op stap met Elsschot geeft de details.
**En Jozef Deleu vierde zijn 70-ste verjaardag, met onder meer een boek waarin zijn voornaamste teksten zijn gebundeld: Het gaat voorbij, zie het VRT-nieuws. [illustratie cover Georges Simenon, Un crime en Hollande]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman/Hans Cottyn op 21-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening