Orhan Pamuk jurylid op filmfestival Cannes

Het 60ste Filmfestival van Cannes, dat zich tussen 16 en 27 mei 2007 voltrekt, krijgt dit jaar een serieuze literaire injectie. De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk heeft toegezegd om in de jury van het festival te zetelen. Pamuk verblijft in die periode in Frankrijk om er lezingen te geven. De vooraanstaande Franse auteur J.M.G. Le Clézio is dan weer lid van de jury voor kortfilms. Het is een lange, gekoesterde traditie dat schrijvers in Cannes mee mogen jureren: zo was bijvoorbeeld Georges Simenon in 1960 voorzitter (en zat Henry Miller dat jaar in de jury) en zetelde in 2005 Nobelprijswinnares literatuur Toni Morrison in de jury. Voorts zijn er dit jaar opvallend veel literaire filmadaptaties in competitie. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de verfilming van Cormac McCarthy's No country for old men door de gebroeders Ethan en Joel Coen. De Franse regisseuse Catherine Breillat zet dan weer de tanden in Une vieille maîtresse, een klassieker van Jules Barbey D'Aurevilly. Asia Argento en Breillats fetisjactrice Roxane Mesquida vertolken de hoofdrollen. De bestseller van Jean-Dominique Bauby, Le scaphandre et le papillon, heeft een verfilming gekregen door Julian Schnabel en gaat eveneens in première te Cannes. Verder is Marjane Satrapi (samen met Vincent Paronnaud) co-regisseur van de verfilming van haar eigen stripverhaal Persepolis en kun je in de officiële selectie ook naar de Simenon-adaptatie L'homme de Londres gaan kijken, een lang verbeid werkstuk van de Hongaarse regisseur Bela Tarr met Tilda Swinton als hoofdrolspeelster.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-04-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening